Select Page

İmam-ı Azam Ebû Hanife Hazretleri’nin Duası

دُعَاءٌ لِلْإِمَامِ الْأَعْظَمِ أَبِي حَنِيفَةَ النُّعْمَانِ
رَحِمَهُ اللهُ

اَللّٰهُمَّ إِنِّـي أَسْـأَلُكَ بِعَدَدِ خَلْقِكَ، وَزِنَـةِ عَرْشِـكَ، وَرِضَا نَـفْسِكَ، وَبِنُورِ وَجْهِكَ، وَمَبْلَغِ عِلْمِكَ، وَغَايَـةِ قُـوَّتِكَ، وَبَسْطِ قُدْرَتِكَ، وَحَقيِقَةِ شُـكْرِكَ، وَمُنْـتَـهَى رَحْمَتِكَ، وَبِإِدْرَاكِ مَشِيئَـتِكَ، وَبِكُلِّـيَّـةِ ذَاتِكَ، وَبِكُلِّ صِفَاتِكَ، وَبِتَمَامِ وَصْفِكَ، وَنِهَايَةِ أَسْمَائِكَ، وَبِمَكْنُونِ سِـرِّكَ، وَبِجَمِيلِ سَـتْرِكَ، وَبِجَزيِلِ بِـرِّكَ، وَبِكَمَالِ مَـنِّـكَ، وَبِفَـيْـضِ جُودِكَ، وَبِـتَـشْدِيـدِ غَضَبِكَ، وَبِسَابِـقِ رَحْمَتِكَ، وَبِأَعْدَادِ كَلِمَاتِكَ، وَبِغَايَـةِ بُلُوغِكَ، وَبِـتَـفْرِيـدِ فَرْدَانِـيَّـتِـكَ، وَتَوْحِيدِ وَحْدَانِـيَّـتِـكَ، وَبِـبَـقَاءِ بَـقَائِكَ، وَبِسَرْمَدِيَّـةِ أٰفَاقِكَ، وَبِعِزَّةِ رُبُوبِـيَّـتِكَ، وَبِجَـبَّارِيَّـتِـكَ، وَبِحَمْدِكَ، وَبِمَجْدِكَ، وَبِعَطْفِكَ، وَبِـبِـرِّكَ، وَبِـإِنْعَامِكَ، وَبِـإِحْسَانِكَ، وَبِحَقِّكَ، وَبِحَقِّ حَقِّكَ؛ نَسْأَلُكَ اللّٰهُمَّ أَنْ تَجْعَلَ لَـنَا شِــفَاءً وَمَخْرَجًا مِنَ الْهُمُومِ وَالْغُمُومِ وَالْوَبَـاءِ وَالْبَـلَاءِ وَالْفَـنَـاءِ وَجَميِعِ الْأٰفَاتِ وَالْعَاهَاتِ فِي الدُّنْـيَا وَالْأٰخِـرَةِ، وَبِحَقِّ ﴿كۤهٰيٰعۤصۤ﴾، وَبِحَقِّ ﴿طٰـهٰ﴾ وَ﴿يٰسۤ﴾، وَبِحَقِّ ﴿حٰمۤ ۝ عۤسۤقۤ﴾، وَبِحَقِّ ﴿إِنَّـا فَـتَحْنَا لَكَ فَـتْحًا مُبِينًا﴾، بِرَحْمَتِكَ يَـا أَرْحَــمَ الرَّاحِمِينَ ❁ اَللّٰهُمَّ ارْزُقْنِي فِقْهًا فِي الدِّينِ، وَزِيَادَةً فِي الْعِلْمِ، وَكِفَايَةً فِي الرِّزْقِ، وَصِحَّةً فِي الْبَدَنِ، وَتَوْبَةً قَـبْلَ الْمَوْتِ، وَرَاحَةً عِنْدَ الْمَوْتِ، وَمَغْفِرَةً بَعْدَ الْمَوْتِ، وَنَجَاةً عِنْدَ الْحِسَابِ، وَجَوَازًا عَلَى الصِّرَاطِ، يَا ذَا الْفَضْلِ وَالْإِحْسَانِ، بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ، وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى أٰلِـهِ الطَّيِّـبِينَ الطَّاهِرِينَ وَصَحْبِهِ الْكِرَامِ الْبَرَرَةِ أَجْمَعِينَ وَسَلَّمَ ❁

İmam-ı A’zam Ebû Hanîfe Hazretlerinin Bir Duası


Rahman ve Rahîm Allah’ın adıyla.


Ey Yüce Allahım! Yaratmış olduğun bütün varlıklar hürmetine.. arşının ağırlığı.. Zâtının hoşnutluğu.. Ulu Zâtının nuru.. ilminin enginliği.. kuvvetinin nihayetsizliği.. kudretinin genişliği.. şükrünün hakikati.. rahmetinin sonsuzluğu.. meşîetinin kuşatıcılığı.. Yüce Zâtının külliyyeti.. sıfatlarının bütünü.. evsâfının temâmiyeti.. esmâ-i hüsnânın kesreti.. sırrının gizliliği.. örtüp korumanın güzelliği.. iyilik ve ihsanının bolluğu.. nimetlerinin mükemmelliği.. cömertliğinin feyzi.. gazabının şiddeti.. rahmetinin sebkati.. kelîmât-ı teşrîiyye ve tekvîniyyenin sayısı.. nüfûzunun sınırsızlığı.. ferdâniyetinin tefrîdi.. vahdâniyetinin tevhîdi.. bekânın bekâsı.. âfâkının sermediyeti.. rubûbiyyetinin izzeti.. cebbâriyetin.. hamdin.. mecdin.. utûfet ve şefkatin.. iyiliğin.. in’âmın.. ihsânın.. hakkın ve hakkının hakkı hürmetine, bütün bunlar Senin yüce nezdinde tam olarak ne ifade ediyorsa, onun hürmetine Senden diliyor ve dileniyorum.


Allahım! Senden dünyada ve âhirette, bütün tasa ve gamlardan, vebâdan, her türlü beladan, tükenmişlikten, afet ve belaların her çeşidinden şifâ ve kurtuluş yolu bahşetmeni diliyorum. Ey Merhametlilerin Merhametlisi Allahım! Senin sonsuz rahmetine dehâlet ediyor, “Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd hakkı için, “Tâ Hâ” ve “Yâ Sîn” hakkı için, “Hâ Mîm. Ayn Sîn Kâf” hakkı için ve “İnnâ fetahnâ leke fethan mübînâ/şüphesiz ki Biz, sana apaçık bir fetih bahşettik.” ayet-i celilesi hakkı için dualarımı kabul buyurmanı diliyorum.


Ey lütf u ihsan sahibi Allahım! Ey Erhamürrâhimîn! Sonsuz rahmetin hakkı için Senden dileniyorum: Beni dinimde engin anlayışın ifadesi olan fıkıhla rızıklandır. İlmimi ziyadeleştir. Rızkımı kâfî eyle. Bedenime sıhhat ver. Ölmeden önce bütün kusur ve günahlarımdan tevbeye beni muvaffak kıl. Ölüm esnasında rahat ve huzur bahşet. Öldükten sonra da günahlarımı mağfiret buyur. Hesabımı necat ile neticelendir ve sırattan kolayca geçmeyi nasip eyle. Efendimiz Hazreti Muhammed’e, pırıl pırıl aile efrâdına ve kerem âbideleri olan sahabesine salât ve selâm eyle.