Select Page

Latif İsmi Duası

دُعَاءُ اللَّطِيف

لِلْإِمَامِ أَحْمَدَ بْنِ إِدْرِيسَ

يَا لَطِيفُ! (عدد ١٢٩ مرة) 1


اَللّٰهُمَّ يَا كَامِلَ اللُّطْفِ، يَا خَفِيَّ اللُّطْفِ، تَدَارَكْنِي بِلُطْفِكَ الْخَفِيِّ وَالظَّاهِرِ الَّذِي مَنْ تَلْطُفُ بِهِ كَفَاهُ ❁ يَا لَطِيفُ، اُلْطُفْ بِنَا فِي جَمِيعِ أُمُورِنَا كُلِّهَا كَمَا تُحِبُّ وَتَرْضَى وَأَرْضِنَا فِي دِينِنَا وَأَبْدَانِنَا وَدُنْيَانَا وَآخِرَتِنَا يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ ❁ اَللّٰهُمَّ يَا لَطِيفُ، لَطَفْتَ بِخَلْقِ السَّمٰوَاتِ وَالْأَرْضِ وَلَطَفْتَ بِالْجَنِينِ فِي بَطْنِ أُمِّهِ، اُلْطُفْ بِنَا فِي قَضَائِكَ وَقَدَرِكَ، لُطْفًا يَلِيقُ بِجَلَالِكَ وَكَرَمِكَ، يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ، يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ ❁ يَا لَطِيفُ لَمْ تَزَلْ، اُلْطُفْ بِنَا فِيمَا لَمْ يَنْزِلْ وَفِيمَا نَزَلَ، أَنْتَ اللَّطِيفُ لَمْ تَزَلْ، يَا لَطِيفُ، يَا خَفِيَّ اللُّطْفِ، يَا كَامِلَ اللُّطْفِ، يَا دَائِمَ اللُّطْفِ، تَدَارَكْنَا بِلُطْفِكَ الْخَفِيِّ وَالظَّاهِرِ الَّذِي مَنْ تَلْطُفُ بِهِ كَفَاهُ ❁

***

Ahmed ibn İdrîs Hazretlerine Ait “İsm-i Latîf” Duası

Ya Latîf! (129 defa)2

Ey lütufları tastamam olan ve ey sürpriz ihsanları bulunan Allahım! Gizli ve açık lütuflarınla bu kulunu da sarıp sarmala. Sarmala ki, Sen kime bir ihsanda bulunsan o kulunu başka her şeyden müstağni kılarsın. Ey en ince noktalara kadar ihtiyaçları görüp gözeten Latîf! Sevip razı olacağın şekilde bütün işlerimizde bize lütufta bulun ve ey celâl ve ikram sahibi, din ve dünya hayatımızda, bedenimizde ve ahiretimizde bizi mesut ve hoşnut edeceğin şekilde ihsanlarda bulun. Bizi de Senin icraat-ı sübhaniyenden razı eyle.

Ey Latîf Allahım! Yerde ve göklerde bütün mahlûkatına lütuflarda bulunan yalnız Sensin. Annesinin karnındaki cenine lütufta bulunan da Sensin. Takdir buyurup hükmettiğin her hususta biz bendelerini de Senin büyüklük ve cömertliğine yaraşır lütfunla kuşat, ey Merhametliler Merhametlisi, ey Âlemlerin Rabbi! Ey kesintisiz ihsan sahibi Zat-ı Ezelî! Henüz gerçekleşmemiş olanda da, gerçekleşmiş olanda da bize lütfunla muamele buyur. Lütfunla bizi nevazilden (belalardan) koru. Koru ki, Sen lütufları kesintisiz olansın. Ey sürpriz lütuflar sahibi! Ey lütufları mükemmel olan! Ey lütufları devamlı olan! Gizli ve açık lütuflarınla bizi de kuşat. Kuşat ki, Sen kime ihsanda bulunursan, o ihsanın o kulun için kâfi olur. Âmin.

1 اسم الله (اللطيف) يدل على أن الله يَهَبُ الإنسانَ عطايا تتعلق بـكِــيَانه الماديّ والمعنويّ، من حيث لا يشعر به هو. ويَعني أنه تعالى يعطيه من حيث لا يحتسب، فلربما تصحو أنت وتتفاجأ بشيء وُضع أمام بابك، وتَجِد نفسك أمام شيء لم تكن تتوقعه ولم تَحسِبْ له حسابا. وهذا ما هو ما يشير إليه اسم الله: (اللطيف). وقد واظب أهل الله على تكرار هذا الاسم (اللطيف) ١٢٩ مرة، وذلك بعدد حروفه بحساب الجمل، ويعتقدون أنه إذا فعل المؤمن ذلك فإن الله يمن عليه ببعض الإمكانات، ويتلطف عليه ببعض الألطاف السبحانية/الإلهية.

***

إن الله لطيف بعباده.

ونحن أيضا نردد هذا الاسم ١٢٩ مرة كل يوم.

وما ألطفَ ما قيل:

يَا لَطِيفًا لَمْ يَزَلْ * اُلْطُفْ بِنَا فِي مَا نَزَلْ

أَنْتَ الْقَوِيُّ نَجِّنَا * عَنْ قَهْرِكَ يَوْمَ الْخَلَلْ

أي يا ربنا اللطيف، الذي لم تنقطع ألطافه وإحسانه بعباده، ويعلم جميع حاجاتهم التي هي في منتهى الخفاء، ويُدِرُّ عليهم نعماءه وآلاءه؛ اغمُرْنا بلطفك، إنك صاحب القوة والقدرة، فنرجو منك أن تحفظنا من قهرك في يوم القيامة، ذلك اليوم الذي يتعرض فيه كل شيء للخلل والدمار.

فلذلك نقول: (اَللهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ) ونذكر هذا الوصف الجميل، منتظِرين منه سبحانه وتعالى أن يمُنَّ علينا بألطافه الخفية.

الأستاذ م. فتح الله كولن

(https://www.herkul.org/tag/latif/)

2 Cenab-ı Hakk’ın Latîf ismi, insanın fark edemeyeceği şekilde onun maddi ve manevi yapısı üzerinde bir kısım atâyâda bulunması demektir. O kuluna sürprizlerle teveccühü demektir. Kalkacaksın, kapının önünde sürpriz bir şey göreceksin. Bir şeye bakacaksın, sürpriz bir şeyle karşılaşacaksın. Latîf ismi buna bakıyor. Onun için ehlullah –Latîf isminin ebcedi yüz yirmi dokuzdur- “Cenab-ı Hakk’ın size bir kısım imkanlar bahşetmesi için yüz yirmi dokuz defa Latîf ismini çekerseniz Allah dediğinizi size lütfeder” demişlerdir.

***

Allah, Latîf’tir, lütfeder. Biz de o ismi çekiyoruz; her gün, 129 defa, “Yâ Latîf” diye.

يَا لَطِيفًا لَمْ يَزَلْ * اُلْطُفْ بِنَا فِي مَا نَزَلَ

أَنْتَ الْقَوِيُّ نَجِّنَا * عَنْ قَهْرِكَ يَوْمَ الْخَلَلِ

“Ey lütf u ihsanları hiçbir zaman kesilmeyen ve kullarının en gizli ihtiyaçlarını bilerek onlara nimetler yağdıran Latîf Rabbimiz! Başımızdan aşağı boşalttığın her nimeti hakkımızda hakiki ihsan kıl ve bize bolca lütufta bulun. Sen ki Kavî’sin; güç, kuvvet ve kudret sahibisin; her şeyin bozulup dağılacağı ve herkesin telafisi bulunmayan bir zararla karşı karşıya kalacağı kıyamet gününde bizi kahrına maruz kalmaktan kurtar.” اَللهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ “Allah kullarına çok lütufkârdır.” diyoruz. O’nu öyle yâd ediyoruz; eltâf-ı Sübhâniyesinin dahasını beklemeye duruyoruz.

(https://www.herkul.org/tag/latif/)